Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846).

Titel

Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846).

Auteur(s)

Pey, Ineke & Ernst Homburg:

Gepubliceerd

2018 (March), 21,5 x 22,5 cm), 288 pp. Dutch text, 200 colour ills., hardcover.

Omschrijving  

Kennis van oude schildermaterialen is onontbeerlijk voor kunsthistorisch onderzoek van schilderijen en voor de restauratiepraktijk. Maar ze is ook boeiend voor een breder publiek, geïnteresseerd in de geschiedenis van kleurrijke materialen om ons heen. Een in Teylers Museum aanwezig kabinet met een unieke en indrukwekkende collectie neemt daarbij een belangrijke plaats in: het ‘stalenboek’ van Michiel Hafkenscheid (1772-1846), handelaar in ‘verfwaren, terpentijn en gommen’. Hafkenscheid zette de Amsterdamse zaken voort van de firma Tollens uit Rotterdam, waartoe ook tijdgenoot en dichter Hendrik Tollens be- hoorde. De Collectie Hafkenscheid, die stamt uit de periode 1800-1835, bevat onder andere pigmenten, harsen en materialen voor de textiel- en papierververij. Een kabinet vol kleur beschrijft de geschiedenis van de firma Hafkenscheid en haar collectie. Het boek geeft een compleet overzicht van de aanwezige stoffen, waarbij aandacht wordt besteed aan de samenstelling, toepassing, herkomst en nomenclatuur, en vormt een belangrijk naslag- werk voor iedereen met interesse in historische schildersmaterialen.

Prijs

€ 29,95

Plaats in winkelwagen