Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Van Vught & Van Gogh

De geest van Vincent van Gogh is nog springlevend in het werk van menig hedendaags kunstenaar, zoals Reinoud van Vught (Goirle, 1960).

Evenals Vincent gebruikt Van Vught de natuur en de schepping als inspiratiebronnen. De schilders delen een voorliefde voor florale motieven.

Van Vughts creaties zijn het resultaat van een gedreven schilderkunstig zoeken, waarbij het werk van zijn voorgangers en de waarneming slechts tot aanleiding dienen. Gaandeweg het proces, waarin hij vrij experimenteert met de zeggingskracht van de verf, ontstaan krachtige voorstellingen die de essentie van de natuur in zich dragen. Zo maakt hij indrukwekkende bloemstukken waar de kleuren van af spatten.

Daarin is zijn verwantschap met de bloemstillevens van Van Gogh, maar ook diens experimenteerdrift, voelbaar en zichtbaar. In de manier waarop Van Vught de verf op het doek ordent, in de textuur, de huid van het schilderij, herkennen we de invloed van de dynamische penseel- en pennenstreken van Van Gogh. Net als de oude meester kopieert hij de natuur niet, maar brengt die in de verf steeds opnieuw tot leven.

Van Vught & Van Gogh (Nederlands/Engels) is de derde uitgave in een reeks van publicaties van het Vincent van GoghHuis in samenwerking met Scriptum Art over kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd.

klik hier om te bestellen