Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
De Blijvende Verlokking
Kunstenaars uit de Lage Landen in Italië 1806-1940
Dit is het eerste, uitgebreide overzicht van Nederlandse kunstenaars die in Italië verbleven in de periode 1806–1940.

Nederlandse kunstenaars zijn al eeuwen lang gefascineerd door het zonnige, zachte licht van Italië. Al rond 1620 ontstond er in Rome een Nederlands schildersgezelschap, De Bentvleugels genaamd.

Binnen de vaderlandse schilderkunst nemen de italianiserende schilderijen een eigen plaats in. Bovendien hebben ze grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse kunst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze episode uit de vaderlandse geschiedenis reeds de nodige aandacht heeft gekregen. Dat geldt echter niet voor negentiende-eeuwse kunstenaars die Italië bezochten.

De Blijvende Verlokking is het eerste, uitgebreide overzicht van Nederlandse kunstenaars die in Italië verbleven in de periode 1806–1940. Een zeer fraai vormgegeven boek voorzien van ruim 140 kleuren en zwart/wit illustraties vertelt het verhaal van de avonturen die de schilders in het zonnige zuiden beleefden. Kunstenaars trokken naar Italië om daar de klassieke kunst te bestuderen en zich zo verder te scholen. het klimaat, de kunstschattenen niet in de laatste plaats het landschap en de pittoreske bevolking werkten als een magneet. Schaapsherders lieten hun kuddes grazen in het Colosseum en Italiaanse vrouwen straalden een sensualiteit uit die bij de Nederlandse vrouw gesmoord werd in katoen, wol en linnen.

Italië werd in de twintigste eeuw nog steeds bezocht. Rome was niet langer de trekpleister, maar de verzonken en decadente schoonheid van Venetië, het toeristische Florence en de architectonisch Toscaanse bergdorpjes lokten een nieuwe generatie kunstenaars.

Kunstenaars: Gerrit Willem van Blaaderen, Willem Bodeman, Rudolf Bonnet, Philip van Bree, Moritz Calisch, Paul Citroen, Emile Claus, Joseph Coomans, Charles Dankmeijer, Kees van Dongen, Pierre Louis Dubourcq, M.C. Escher, Leo Gestel, Cecil van Haanen, Jack Hamel, Pierre van Hanselaere, Adriaan van ‘t Hoff, Isaac Israels, Germ de Jong, J.C.K. Klinkenberg, Josephus Augustus Knip, Pyke Koch, Johan Daniel Koelman, Johan Hendrik Koelman, Johan Philip Koelman, Cornelis Kruseman, Pieter van Loon, Jacobus van Looy, Adriaan Lubbers, Jaap Luttge, Jan Baptist Lodewijk Maes, Kees Maks, Jacob Maris, Matthijs Maris, Willem Johann Martens, Theo Mesker, Martin Monnickendam, François Joseph Navez, David Oyens, Pieter Oyens, Willem Paerels, Karel Frans Philippeau, Antonie Sminck Pitloo, Jean François Portaels, Gerrit Postma, Charles Quadvlieg, Louis Ricquier, Theo van Rijsselberghe, Charles Rochussen, Jules Schmalzigaug, Wim Schuhmacher, Jan Sluijters, Laurens Alma Tadema, Abram Teerlink, Paul Tetar van Elven, Jan Toorop, Hendrik Albert van Trigt, Martin Verstappen, Frans Vervloet, Hendrik Voogd, Carel Willink, Willem Witsen, Hendrik Jan Wolter.

De Blijvende Verlokking
Kunstenaars uit de Lage Landen in Italië 1806–1940

Michiel Roding & Dick Adelaar
Juni 2003 (24 x 30 cm), 192 blz., Nederlandstalig, ruim circa 150 afb. waarvan 100 in kleur, gebonden.

Onze prijs € 24,50

Klik hier om te bestellen