Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Willem van Veldhuizen
Almost Unreal

Hier wordt een overzicht gegeven aan de hand van ruim 100 schilderijen uit zijn oeuvre in de afgelopen 40 jaar

De Nederlandse kunstschilder Willem van Veldhuizen (Rotterdam 1954) werkt in modern realistische en hyperrealistische stijl met als voornaamste thema museuminterieurs.
De oorsprong daarvan is te vinden in zijn fascinatie voor architectonische vormen, reflecties en vloerstructuren. Museale ruimten zijn bij uitstek geschikt omdat hier weinig overbodige elementen aanwezig zijn. 

In zijn schilderijen geeft hij bijna onwerkelijk lege binnenruimten weer waarvan een groot deel door de vloer wordt ingenomen met een uitzicht naar buiten. De werkelijkheid die zich buiten bevindt wordt weerspiegelt in de glimmende vloer. In de ruimten zelf plaatst hij vaak een sculptuur of een meubel. Het ruimtelijke gevoel wordt bereikt met licht, schaduw en weerspiegelingen. De compositie is technisch zeer precies en realistisch geschilderd. 

Mensen ontbreken meestal in deze composities. Hij verwijst in zijn museuminterieurs naar zijn favorieten in de kunst zoals Michelangelo, Pablo Picasso, Man Ray, Gerrit Rietveld, Mies van der Rohe, Le Corbusier en Mark Rothko. Naast schilderen heeft van Veldhuizen zich bekwaamd in het tekenen naar model, maakt hij incidenteel keramiek en sinds enige tijd maakt hij iPad tekeningen. Deze monografie verschijnt ter gelegenheid van de retrospectieve tentoonstelling in Museum Jan van der Togt (Amstelveen) van 13 maart t/m. 3 juni 2019.

Willem van Veldhuizen
Almost Unreal
Paintings / Schilderijen 1978–2019

Maart 2019, (24 x 29 cm), 118  blz., Nederlands/ Engelse tekst, ruim 100 afb n kleur, met 3 uitklapplaten, hardgebonden Prijs € 20,00

ISBN 978 9463 19 169 2