Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Suze Robertson
Toegewijd • Eigenzinnig • Modern

Maak kennis met de fascinerende kunstenares Suze Robertson (1855-1922) in deze fantastische monografie.

Suze Robertson krijgt een algehele herwaardering met deze nieuwe monografie en vanaf 24 september met een grote overzichtstentoonstelling.

De herwaarding voor Suze Robertson was weliswaar al eerder ingezet, maar niet eerder verscheen een zo uitvoeringe monografie. 

Ik troost mij ermee dat het beter is om bestreden te worden dan te worden genegeerd.’ Als één van de eerste vrouwelijke beroepskunstenaars in Nederland kon Suze Robertson inderdaad rekenen op tegenstand. Vastbesloten te slagen bevocht zij een eigen plek in een door mannen gedomineerde kunstwereld en creëerde zelf de omstandigheden waaronder zij als kunstenaar succesvol kon zijn - ook al waren deze niet sociaal-maatschappelijk geaccepteerd. In bijna veertig jaar tijd werkte zij zelfbewust en onverstoorbaar aan een oeuvre waarvan alle onderdelen feilloos als van haar hand herkenbaar zijn.

Met haar expressieve schilder- en tekentrant bracht ze de kunst rond 1900 tot nieuwe hoogte. Uit haar virtuoze materiaalopbreng spreekt een grote gedrevenheid, een simpelweg moeten. Lijn en kleur staan in haar werk niet langer alleen in dienst van een zo realistisch mogelijke verbeelding van de zichtbare wereld, maar worden ook dragers van emotie. Met deze persoonlijke zoektocht kondigde ze het einde aan van het impressionisme van de Haagse School en stond ze aan de wieg van de moderne kunst in Nederland; op weg naar het expressionisme.

Dit rijk geïllustreerde standaardwerk, dat 100 jaar na haar overlijden verschijnt, is de eerste
uitgebreide studie over het oeuvre van Robertson en haar plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis in de context van haar tijd. In zeven hoofdstukken wordt op basis van nieuw en vernieuwend onderzoek naar haar werk, atelierpraktijk en leven een zo compleet mogelijk beeld geschetst van deze bijzondere en ten onrechte vergeten kunstenaar. Voor het eerst kon ook het persoonlijke archief van Suze Robertson betrokken worden in het onderzoek.

• Verschijnt bij de tentoonstelling in Museum Panorama Mesdag (24-09-2022 t/m. 05-03-2023).
• Verkrijgbaar via de boekwinkel en geselecteerde museumwinkels of rechtsreeks bij de uitgever
• Voor de boekhandel bij het Centraal Boekhuis, Culemborg of rechtstreeks bij Scriptum Art Books, Den Haag

Suze Robertson Toegewijd | Eigenzinnig | Modern
auteurs: Kees Van der Geer, Suzanne Veldink, Annemiek van Stokkom & Laura Kolkena

2022, 200 blz., ruim 225 afb. in kleur, gebonden
ISBN 978 946319 255 2  Prijs € 35,00

Zet in winkelwagen