Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Zadkine & Van Gogh

Nadat hij in de jaren twintig de plaatsen in Noord-Brabant bezocht waar Van Gogh heeft gewerkt, raakte Zadkine levenslang gefascineerd door het leven van de kunstschilder uit Zundert.

Deze uitgave is de eerste in een reeks die wordt uitgegeven in samenwerking met het  Vincent van GoghHuis te Zundert.
Dit is een nieuw kunstcentrum op de geboortegrond van de wereldberoemde schilder.

In een presentatie over Van Gogh en Zundert wordt hem blijvend hommage gebracht.

De invloed op de ‘kunst van de toekomst’ is het thema van wisselende tentoonstellingen en publicaties over kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd.
Als eerste staat de Russische beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) centraal. Aan hem wijdt het Vincent van GoghHuis van 11 september 2008 tot en met 4 januari 2009 de openingsexpositie.

Nadat hij in de jaren twintig de plaatsen in Noord-Brabant bezocht waar Van Gogh heeft gewerkt, raakte Zadkine levenslang gefascineerd door het leven van de kunstschilder uit Zundert.

In 1955 vroeg de gemeente Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh overleden was, aan Zadkine een monument voor de kunstenaar te ontwerpen. De beeldhouwer verdiepte zich in Vincents brieven en maakte verschillende studies, waaruit autonome beelden ontstonden en monumenten voor Wasmes (Borinage), Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence en Zundert.
Tussen 1955 en 1964 vervaardigde Zadkine een portretbuste, Van Gogh als tekenaar, als schilder, als prediker, wandelend door het veld en tenslotte de gebroeders Van Gogh.
In deze tweetalige publicatie (Ned/Frans) staan ze alle afgebeeld en beschreven. Verder zijn er zeldzame atelierfoto’s opgenomen van Zadkine, terwijl hij werkt aan zijn Van Goghbeelden, een getekend portret van Van Gogh, en ook andere bekende beelden, waaronder het monument De verwoeste stad in Rotterdam.

Zadkine & Van Gogh
Garance Chabert & Ron Dirven
Septemer 2008 (17,5 x 23,5 cm), 72 blz., Nederlands Franse tekst, ca. 70 afb. hardgebonden. ISBN 978 905594 637 2
Prijs € 15,00 

Klik hier om te bestellen