Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Boch & Van Gogh

Anna en Eugène Boch, telgen uit een rijk geslacht van aardewerkfabrikanten (Villeroy & Boch), zijn met name bekend om hun bijzondere relatie met Vincent van Gogh.

In juni 1888 ontmoette Van Gogh in Arles de Belgische schilder Eugène Boch (1855–1941). Ze raakten bevriend en Vincent schilderde van Eugène Boch een opmerkelijk portret. Hij beeldde hem af als een 'poëet', met een diepblauwe sterrenhemel op de achtergrond.

Via Boch werd Van Gogh vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan een expositie in Brussel. Hier werd zijn schilderij De rode wijngaard aangekocht door Eugènes zuster Anna Boch (1848–1936). Naar verluid was dit het ‘enige’ doek dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven verkocht.

De artistieke nalatenschap van Anna en Eugène Boch is lange tijd verborgen gebleven. Het Vincent van GoghHuis brengt in deze catalogus van de tentoonstelling Boch & Van Gogh de impressionistische schilderkunst van Anna Boch en een sfeervol stilleven uit de Borinage van Eugène Boch onder de aandacht. Hieruit blijkt dat zij beiden eveneens zeer verdienstelijke schilders waren.

Boch & Van Gogh is de vierde uitgave in een reeks van publicaties in samenwerking met het Vincent van GoghHuis over kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd. Eerder verschenen Zadkine & Van Gogh, Raveel & Van Gogh, Van Vught & Van Gogh.

Boch & Van Gogh
Ron Dirven
2010 (17,5 x 23,5 cm), 96 blz., Nederlands/Engels, 75 afb., gebonden.
ISBN978 905594 726 3 /Prijs € 15,00

Klik hier om te bestellen