Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

… & Van Gogh

In samenwerking met het Vincent Van Goghhuis geeft Scriptum Art een reeks catalogi uit over kunstenaars die door Vincent Van Gogh zijn geïnspireerd. Inmiddels zijn 4 delen verschenen. Het vijfde deel verschijnt in september 2010.

Prijs per deel € 15,00

 • Zadkine & Van Gogh. de openingstentoonstelling (2008) van het Vincent van GoghHuis in Zundert was gewijd aan de beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967). Nadat hij in de jaren twintig de plaatsen in Noord-Brabant bezocht waar Van Gogh heeft gewerkt, raakte Zadkine levenslang gefascineerd door het leven van de kunstschilder uit Zundert. In 1955 vroeg de gemeente Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh overleden was, aan Zadkine een monument voor de kunstenaar te ontwerpen. De beeldhouwer verdiepte zich in Vincents brieven en maakte verschillende studies, waaruit autonome beelden ontstonden en monumenten voor Wasmes (Borinage), Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence en Zundert. Tussen 1955 en 1964 vervaardigde Zadkine een portretbuste, Van Gogh als tekenaar, als schilder, als prediker, wandelend door het veld en tenslotte de gebroeders Van Gogh.  Lees meer

 • Raveel & Van Gogh. De Belgische kunstenaar Roger Raveel (1921) schilderde aanvankelijk traditionele landschappen en stillevens, totdat hij halverwege de jaren veertig het werk van Vincent van Gogh zag. Eerst in boeken met reproducties, later op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel. Vanaf dat moment veranderde hij zijn palet drastisch: van oker-, groen- en bruintinten naar vuurrood tegenover diepgroen, helblauw tegenover kanariegeel. Niet alleen in kleur, maar ook in materiaalgebruik en verftoets was Van Gogh van invloed op Raveels ‘Nieuwe Visie’. Lees meer

 • Van Vught & Van Gogh. De geest van Vincent van Gogh is nog springlevend in het werk van menig hedendaags kunstenaar, zoals Reinoud van Vught (Goirle, 1960). Evenals Vincent gebruikt Van Vught de natuur en de schepping als inspiratiebronnen. De schilders delen een voorliefde voor florale motieven. Van Vught & Van Gogh (Nederlands/Engels) is de derde uitgave in een reeks van publicaties van het Vincent van GoghHuis in samenwerking met Scriptum Art over kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd. Lees meer

 • Boch & Van Gogh. Anna en Eugène Boch, telgen uit een rijk geslacht van aardewerkfabrikanten (Villeroy & Boch), zijn met name bekend om hun bijzondere relatie met Vincent van Gogh. In juni 1888 ontmoette Van Gogh in Arles de Belgische schilder Eugène Boch (1855–1941). Anna en Eugène Boch, telgen uit een rijk geslacht van aardewerkfabrikanten (Villeroy & Boch), zijn met name bekend om hun bijzondere relatie met Vincent van Gogh. In juni 1888 ontmoette Van Gogh in Arles de Belgische schilder Eugène Boch (1855–1941). Ze raakten bevriend en Vincent schilderde van Eugène Boch een opmerkelijk portret. Hij beeldde hem af als een 'poëet', met een diepblauwe sterrenhemel op de achtergrond. Via Boch werd Van Gogh vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan een expositie in Brussel. Hier werd zijn schilderij De rode wijngaard aangekocht door Eugènes zuster Anna Boch (1848–1936). Naar verluid was dit het ‘enige’ doek dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven verkocht.
  De artistieke nalatenschap van Anna en Eugène Boch is lange tijd verborgen gebleven. Het Vincent van GoghHuis brengt in deze catalogus van de tentoonstelling Boch & Van Gogh de impressionistische schilderkunst van Anna Boch en een sfeervol stilleven uit de Borinage van Eugène Boch onder de aandacht. Hieruit blijkt dat zij beiden eveneens zeer verdienstelijke schilders waren.

 • Arnulf Rainer over Van Gogh. De Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929) heeft internationaal bekendheid verworven met zijn 'Uebermahlungen'.
  In zijn drang naar vervolmaking heeft hij zijn eigen werk en dat van anderen keer op keer overschilderd. Ook zijn zelfportret en dat van andere kunstenaars gebruikt hij als ondergrond van expressieve tekeningen.
  Vanaf medio jaren '70 heeft Rainer een serie werken gemaakt over de (zelf)portretten van Van Gogh. Daarbij transformeerde hij Vincents gelaat tot de meest vreemde grimassen. Niet uit spotternij, maar uit een gevoel van verwantschap met de bezetenheid of 'gekte' van de door hem bewonderde kunstenaar.
  Recent werkt Rainer aan een nieuwe Van Goghserie, die contemplatiever van aard is. Deze werken zijn voor het eerst te zien op de expositie en in deze catalogus. Daarnaast worden ruim dertig vroegere Van Gogh-overschilderingen getoond uit de collecties van de kunstenaar en diverse musea. De publicatie bevat tevens een tekst van Arnulf Rainer waarin hij zijn fascinatie voor Van Gogh en zijn motivatie tot het vervaardigen van zijn Van Goghserie toelicht.

  Arnulf Rainer over Van Gogh is de vijfde uitgave in een serie over kunstenaars die zich lieten inspireren door Vincent van Gogh. In samenwerking met het Vincent Van GoghHuis, Zundert tentoonstelling 19 sept. t/m. 6 febr. 2011