Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Schilders van het Westland

Jonge, dat Westland is zo mooi… [Antoon Markus]

De schoonheid van het Westland zoals gezien door schilders en tekenaars is voor het eerst vastgelegd in dit kleurrijke boek.

Topografische kaarten vormen het begin.
In de zeventiende eeuw werden de vele lusthoven en buitenplaatsen met tuinen, de bakermat voor het huidige tuinbouwgebied, vastgelegd in etsen en gravures. 

Van de gebroeders La Fargue, Roelant Rochman en Aert Schouman worden diverse werken getoond. Zij legden beelden vast van pittoreske dorpjes, van kastelen en buitenplaatsen maar ook van de vele Middeleeuwse kerken.

Met haar tuinbouwtaferelen en weidelandschappen bleef het Westland ook in de periode 1800 – 2000 een eminent decor voor kunstenaars. Vincent van Gogh verkende de duinen rond Loosduinen en Monster en verhaalt in zijn brieven dat hij de stoomtram naar Naaldwijk wilde nemen.


< Vincent van Gogh Schemering Loosduinen 1883

Johan Barthold Jongkind schilderde de vaarten en molens bij Maasland en Schipluiden. De schilders van de Haagse School als Willem Maris, die enige tijd in Wateringen woonde, Jan Hendrik Weissenbruch en Théophile de Bock waren bekend met het Westland.

< J.H. Weissenbruch  Panorama over het Westland 1849

Een schilder als Willem de Zwart had een voorliefde voor het afbeelden van zandafgravingen waarvan grote hoeveelheden duinzand naar het Westland werden vervoerd.

De streekgebonden boot, de ‘westlander’, bestemd voor het vervoer van groenten naar veilingen en markten, komt voor in vele taferelen van onder anderen Max Liebermann.

< J.W.Fleur, Dorpsvaart Kwintsheul 1930

> Kees Andrea  De Tuinders ca. 1950

 

 

 

 

Ook in de vorige eeuw trokken Haagse schilders als Kees Andréa, Herman Berserik en Ber Mengels naar het Westland om de 'Glazen Stad', die het gebied inmiddels was geworden, vast te leggen. Hedendaagse schilders zoals Joanna Quispel, Gineke Zikken en Hans Versfelt, zien een andere schoonheid van de moderne kassen en het industriële tuinbouwbedrijf.

Met meer dan 200 kleurenafbeeldingen van schilderijen, tekeningen en etsen die door de eeuwen heen van het gebied zijn gemaakt, is Schilders van het Westland is een lust voor het oog.

Schilders van het Westland 1500 – heden
Maarten van der Schaft & Ton Immerzeel, John Sillevis. Leo van Heijningen
2e druk 2011, (24,5 x 27,5 cm), 192 blz.,  Engelse samenvatting, 223 afb. in kleur, gebonden.
ISBN 978 90 5594 751 5
Prijs € 29,95

plaats in mijn winkelwagen