Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Raveel & Van Gogh
Dit is de tweede uitgave die tot stand is gekomen in samenwerking met het Vincent van GoghHuis te Zundert.

In een reeks van tentoonstellingen en publicaties wordt ingegaan op de invloed die Vincent van Gogh heeft op nieuwe generaties kunstenaars. Na Zadkine is nu de beurt aan Roger Raveel.    

De Belgische kunstenaar Roger Raveel (1921) schilderde aanvankelijk traditionele landschappen en stillevens, totdat hij halverwege de jaren veertig het werk van Vincent van Gogh zag. Eerst in boeken met reproducties, later op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel.
Vanaf dat moment veranderde hij zijn palet drastisch: van oker-, groen- en bruintinten naar vuurrood tegenover diepgroen, helblauw tegenover kanariegeel. Niet alleen in kleur, maar ook in materiaalgebruik en verftoets was Van Gogh van invloed op Raveels ‘Nieuwe Visie’. Hij ontdekte bij Van Gogh de ritmiek van lijnen en het spel van contrasterende vlakvullingen, waardoor hij één van de voorlopers werd van de eigentijdse neiging om kaal doek naast pasteuze verf te zetten, fijngeschilderde partijen naast abstracte vlakken.

Raveel probeerde in zijn werk de realiteit te overstijgen. Ook dat herkende hij bij Van Gogh. Net als Vincent wilde hij in de weergave van zijn onderwerpen tevens gedachten, emoties, spanningen, getob etcetera vangen. Waar Van Gogh de zonnebloemen zag als een verbeelding van het goddelijke, de olijfboom als een symbool voor de lijdende mens, zo introduceerde Raveel het witte vierkant, ook wel Witte Magie of Witte Schaduw genoemd. Raveel & Van Gogh (Nederlands/Engels) is de tweede uitgave in een reeks van publicaties van het Vincent van GoghHuis in samenwerking met Scriptum Art over kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd.

Raveel & Van Gogh
Piet Coessens & Rebecca Nelemans
2009 (17,5 x 23,5 cm), 72 blz., Engels/ Nederlandse tekst, ca, 70 ills., hardgebonden
ISBN  9789055946587
Prijs € 15,00

klik hier om te bestellen