Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Henriette Ronner-Knip (1821-1909). Een virtuoos dierschilderes
DEZE TITEL IS UITVERKOCHT


Henriette Ronner-Knip is dé poezenschilderes bij uitstek.

De kunstenares verwierf al tijdens haar leven grote faam. Zij werd geëerd met solotentoonstellingen in de belangrijkste steden van Europa. Er was zelfs koninklijke belangstelling: van het Belgische hof kreeg zij opdracht de huisdieren te vereeuwigen.

Henriette was als zelfstandige vrouw haar tijd ver vooruit. Zij kon als één van de weinige kunstenaressen van haar tijd leven van haar professie. Eerst onderhield zij met de verkoop van haar werk haar blinde vader. Ook na haar huwelijk met Feico Ronner bleef zij kostwinner. Naast haar productieve bestaan als schilderes voedde zij vijf kinderen op, waarvan Alice, Alfred en Emma Ronner hun moeder volgden in artistieke richting.

Henriette leerde het metier van haar vader Josephus Augustus Knip, schilder van landschappen en veestukken. Henriette koos aanvankelijk ook voor deze thema’s. Vanuit haar liefde voor het kleinere huisdier legde zij zich al snel toe op het schilderen van honden en later katten. Daarmee werd zij zeer succesvol. Zij stond aan de wieg van een geheel nieuw genre binnen de Europese dierschilderkunst. Zij had haar tijd mee. Door de groeiende kattenmode vond zij voor haar prachtige poezenportretten een groot koperspubliek.

De belangstelling voor het werk van Henriette strekte zich uit tot ver over de grenzen. Een voorzichtige schatting leert dat Henriette meer dan duizend poezenschilderijen heeft gemaakt. Met de hoge prijzen die daarvoor werden betaald, streefde zij menig mannelijke collega voorbij. Zakenvrouw als zij was, hield ze de verkoop in eigen hand en maakte zeer selectief gebruik van de kunsthandel.
In deze monografie wordt voor het eerst het complete levensverhaal verteld van Henriette Ronner-Knip. De talrijke kleurenafbeeldingen tonen alle facetten van het oeuvre van deze bijzondere kunstenares.

Henriette Ronner-Knip (1821-1909). Een virtuoos dierschilderes.
Harry J. Kraaij
1998, (26,5 x 28,7 cm), 216 blz., Nederlandstalig, 180 afb., (voornamelijk in kleur), gebonden met stofomslag
ISBN 90 5594 081 X  

Zoek het boek in het antiquariaat