Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Johannes Evert Hendrik Akkeringa
Schilder van het onbezorgde leven.

Duinlandschappen met nettenboetsters, strandgezichten met spelende kinderen en vissersvrouwen, voorstellingen van intieme 'thee-uurtjes' in een lommerijke omgevingen …

… zijn de thema's in het werk van  Johannes Evert Hendrik Akkeringa, waar hij beroemd en geliefd voor was en nog is.

De Haagse schilder Johannes Evert Hendrik Akkeringa (1861–1942) wordt net als zijn vrienden en tijdgenoten Willem de Zwart, Willem Bastiaan Tholen, Floris Arntzenius en Isaac Israels gerekend tot de tweede generatie Haagse School schilders. In zijn tijd was Akkeringa een bekend en geliefd schilder. Ook vandaag worden zijn schilderijen en aquarellen hoog gewaardeerd en is zijn werk zeer gezocht.

Akkeringa bracht de eerste jaren van zijn leven door in Nederlands-Indië. Als vijfjarige jongen kwam hij in Den Haag en zou daar het grootste deel van zijn leven blijven wonen en werken.


De landelijke omgeving rondom Den Haag bezorgde de jonge talentvolle Akkeringa een bron van inspiratie. Het duinrijke gebied bij Loosduinen, het Scheveningse strand, de duinen met nettenboetsters en de spelende kinderen zijn veelvuldig door hem geschilderd. Later ontdekte hij ook de populaire uitspanningen en theetuinen zoals het ‘Boschhek’ en de ‘Kievit’ en het duingebied Meyendel tussen Wassenaar en Den Haag.

Daarnaast schilderde hij weelderige bloemstillevens en bloemrijke tuinen. Akkeringa was een ijverig man en hij liet een groot en divers oeuvre na. Zijn schilderstijl zou nooit ingrijpende veranderingen ondergaan en kan gekenmerkt worden als getemperd impressionistisch.

In deze rijk geïllustreerde monografie beschrijft Sarah de Clercq voor het eerst het levensverhaal van Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Tevens biedt zij in dit boek een uitmuntend inzicht in de verschillende aspecten van zijn oeuvre: van de intieme duin- en strandtaferelen en bloemstillevens tot de sfeervolle bloementuinen.

Niet alleen wordt er aandacht gegeven aan zijn leven en werk, maar ook wordt voor de eerste keer ingegaan op de Loosduinse schilderskolonie waar Akkeringa deel van uitmaakte; zijn Brabantse tijd in Heeze (1903–1905) en zijn contacten met de vermaarde Amsterdamse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co. waarmee Akkeringa meer dan twintig jaar een vast contract onderhield.

Naar aanleiding van de publicatie van dit boek toont Katwijks Museum een fraai overzicht van Akkeringa's werk. Nog te zien tot 5 juni 2010. Voor meer informatie over de tentoonstellingen klikt u hier.

Johannes Evert Hendrik Akkeringa [1861-1942]
Schilder van het onbezorgde leven

Sarah de Clercq
2010, 240 x 300 mm., 160 bladzijden, ca. 170 afbeeldingen, gebonden
ISBN 978 905594 706 5 prijs € 34,95

Klik hier om te bestellen