Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Ludiek Sensueel en Dynamisch Nederlandse jeugdcultuur en vormgeving in de jaren zestig
Ludiek vormgegeven uitgave over de Nederlandse jeugdcultuur en vormgeving in de jaren zestig beschreven in verscheidene essays.

De jaren zestig vormen een periode van grote veranderingen op maatschappelijk, politiek en cultureel gebied. 'Ludiek', 'sensueel' en 'dynamisch' zijn woorden die de jaren zestig in Nederland typeren. Net als: 'baas in eigen buik', 'aksie', 'happening', 'hip', 'LSD', 'provo', 'krities', en 'flower power'.

Het is een tijd waarin alles kan en mag. Of in ieder geval een tijd waarin de jeugd claimt alles te mogen en te kunnen, zelfs met blote borsten op tv ! De haren lang, de rokken kort en met een schuin oog kijkend naar 'het establishment'.

De volgzaamheid van de decennia daarvoor is verdwenen. De kunst en vormgeving reageren hier onmiddelijk op. In huis maakt men kennis met de zitzak en opblaasmeubelen, op straat met de witkar.

Deze uitgave beoogt door een thematische aanpak een zo breed mogelijk beeld van deze caleidoscopische tijd neer te zetten.

Thema's zoals onder meer Flower Power, Jeugdcultuur, Muziek (Jefferson Airplane, the Rolling Stones, Pink Floyd en de Golden Earring), Nostalgie, Seksuele Revolutie (baas in eigen buik, De Pil, tijdschriften als de Lach en Playboy, Phil Bloom; de eerste naakte vrouw op televisie).

Beeldende Kunst (Wim T. Schippers, Ferdi Tajiri, Aat Veldhoen en Jan van Munster), Mode, Interieurvormgeving (Gispen, Artifort, Andre Cordemeijer, Jaap en Maarten d'Olieveira), Design en Spage Age, Vervoer en Reclame komen uitgebreid aan de orde.

'Aksie' en 'happening' komen onder meer aan bod door de foto's van 'hoffotograaf van Provo 'Cor Jaring die de sixties typeren.

Ludiek Sensueel en Dynamisch
onder redaktie van Andre Koch

2002, (20 x 20 cm), 228 bladzijden, talloze afbeeldingen in kleur en zwart/wit, paperback e ISBN 90 5594 264 2

Prijs  €19,90 

klik hier om te bestellen