Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Panorama Rotterdam
Meesters aan de Maas 1880-1940
Dit is het eerste kunstboek dat het Rotterdamse stads- en havengezicht tussen 1820 en 1940 belicht.

Op zoek naar Rembrandt en het 'Hollandse Licht' reisden vanaf het begin van de negentiende eeuw buitenlandse kunstenaars naar Rotterdam, om de dynamische havenstad aan de Maas met zijn specifieke lichteffecten vast te leggen.

Aan de hand van drie inleidende essays en ruim 100 afbeeldingen van 50 schilders uit binnen- en buitenland wordt een uitvoerig beeld gegeven van de snel veranderende Maasstad. 'Panorama Rotterdam' is het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam (08-09-2001-06-01-2002).

Van de ’Rotterdam Ferry Boat‘ van William Turner via de Hollandse romantiek van Cornelis Springer en Jan Weissenbruch naar vroeg-impressionistische werken van onder anderen J.B. Jongkind en Eugene Boudin.

De post-impressionistische stroming wordt vertegenwoordigd door werken van Paul Signac en Maximilien Luce en van de Rotterdam-schilders bij uitstek - J.H. van Mastenbroek en J.C.K. Klinkenberg- wordt een aantal van hun beste werken getoond.

Het interbellum komt onder meer aan bod door zes grote havenschilderijen van Charley Toorop en zeldzame Rotterdam schilderijen Jan Sluijters. De dramatische verwoesting van Rotterdam in 1940 wordt treffend verbeeld door Chabot, Fiedler en Henkes.

'Panorama Rotterdam' is een onmisbaar standaardwerk voor de ware Rotterdam-liefhebber en tevens een boeiend kunsthistorisch overzicht van de ontwikkeling van de schilderkunst vanaf de romantiek tot en met de nieuwe zakelijkheid.


Panorama Rotterdam
Meesters aan de Maas 1820-1940

Peter van Beveren, Wim van Sinderen, Paul van de Laar en Toke van Helmond-Lehning
2001, (24 x 30 cm), 192 blz., Nederlandstalig, ruim 100 afb. in kleur, gebonden.
ISBN 90 5594 214 6
Prijs € 32,50 

Uitverkocht !