Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
Spinnende poezen en speelse katjes.
Het werk van Henriette Ronner-Knip (1821–1909)
Katten zijn om naar te kijken. Ze draperen zich bevallig op hun kussentje. Ze genieten in de vensterbank van het middagzonnetje, zodat de passanten hun glanzende vacht en hun atletisch lichaam kunnen bewonderen…

… Hebben leeftijd en goede verzorging een zekere vadsigheid te weeg gebracht, dan ademen zij in diezelfde vensterbank gezelligheid.

Wij willen katten, zoals Henriette Ronner-Knip die schilderde. Een zorgzame moederpoes kijkt toe hoe haar kroost op een gitaar stoeit. Nieuwsgierige kittens dollen op een palet. Twee jonge katjes klauwen in de dure sigaren van het baasje. Wat zal vader straks zeggen, als hij de resultaten ziet ? Het is vertrouwd. Het is huiselijk. Deze ondeugende katten dragen bij aan het geluk van het gezin.
Je kunt niet zonder vertedering naar het werk van Henriette  Ronner-Knip kijken.

 

De kunstenares Henriette Ronner-Knip (1821-1909) schilderde haar muzen, witte, bruine, zwarte rode en gestreepte  katten van goede komaf, op honderden schilderijen. Tijdens haar leven oogstte zij daarmee groot succes. Nog steeds zijn haar schilderijen geliefd en gewild bij een breed publiek. Deze kleurrijke uitgave toont haar mooiste schilderijen met de kattenfamilie als onderwerp.